Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Έλληνας καθηγητής στο ΜΙΤ, από τα 32 του χρόνια, ο πρώτος πρόεδρος του Πανεπιστημίου Αθηνών.


            Η μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια επιτέλους ξεκόλλησε. Οι μειοψηφίες που το κρατούσαν δεμένο στο παρελθόν υπέστησαν συντριπτική ήττα αφού την προτροπή τους, οι καθηγητές να απόσχουν από την ηλεκτρονική ψηφοφορία για την εκλογή των Συμβουλίων, έπεσε στο κενό. Η συμμετοχή του διδακτικού προσωπικού των ανωτάτων ιδρυμάτων κυμάνθηκε σε υψηλότατα επίπεδα ( 75 -90%).
            Στα Συμβούλια των πανεπιστημίων εκλέγονται λαμπερά ονόματα, αναγνωρισμένοι επιστήμονες, εντός και εκτός Ελλάδος. Η σύγκριση των προέδρων των Ιδρυμάτων με ορισμένους ανεκδιήγητους «Πρυτάνεις» είναι συντριπτική. Είναι ώρα να αποχωρούν σιγά-σιγά. Σύντομα θα ξεχαστούν. Ποιος θα θυμάται αυτόν που όντας «ηγέτης» στο ΕΜΠ παραπονέθηκε ότι οι καθηγητές του Πολυτεχνείου δεν έχουν ακόμα εξοικειωθεί με τις νέες τεχνολογίες.Σειρά τώρα έχουν οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης. Να αποκτήσουν τα σχολεία διοικήσεις αντάξιες της σημασίας που έχουν στην πορεία ανόρθωσης της χώρας.

Το Παν. Αθηνών απέκτησε πρόεδρο
Του Αποστολου Λακασα, στην Καθημερινή
Ο Δημήτρης Μπερτσιμάς είναι ο πρώτος πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι καθηγητής στο ΜΙΤ και, όπως ανέφερε στην «Κ» μέλος του Συμβουλίου, εντυπωσιακό στοιχείο της σπουδαίας έως τώρα καριέρας του είναι ότι διδάσκει στο ΜΙΤ από τα 32 του χρόνια.
Ειδικότερα, χθες, οι οκτώ πανεπιστημιακοί που έχουν εκλεγεί στις θέσεις των πανεπιστημιακών μελών του Συμβουλίου εξέλεξαν τα έξι εξωτερικά μέλη. Είχαν τεθεί συνολικά 34 υποψηφιότητες, εκ των οποίων εξελέγησαν οι Jack Davies, καθηγητής Ελληνικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Cincinnati, Σταύρος Κατσανέβας, καθηγητής Φυσικής του Παν. Paris VII, Αλέξανδρος Νεχαμάς, καθηγητής Φιλοσοφίας και Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Princeton, Δημήτρης Μπερτσιμάς, καθηγητής Επιχειρησιακής Ερευνας του MIT και Αλέξανδρος Τουρκολιάς, διευθύνων σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας. Πρόεδρος εξελέγη ομόφωνα ο κ. Μπερτσιμάς.
«Είναι τιμητικό για το πανεπιστήμιο ότι είχαμε ονόματα υποψηφίων αναγνωρισμένα σε Ελλάδα και διεθνώς, που κάλυπταν όλους τους χώρους της επιστήμης. Είναι μία νέα αρχή για το πανεπιστήμιό μας, μία πρόκληση να παντρέψουμε τον παραδοσιακό τρόπο λειτουργίας όπως εκφράζεται μέσα από τη Σύγκλητο και τις πρυτανικές αρχές, με το νέο αυτό εποπτικό όργανο», ανέφερε στην «Κ» ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και μέλος του Συμβουλίου κ. Θάνος Δημόπουλος. Μένει πλέον η εκλογή του αντιπροέδρου του Συμβουλίου, ο οποίος θα είναι εκ των οκτώ πανεπιστημιακών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου